onsdag 27 januari 2010

Köttindustrin har negativ påverkan

Även om tv-reklamen vill få oss att tro att köttindustrin är både miljö- och djurvänlig är den dess motsats.

Köttindustrin är mycket resurskrävande och aldrig förr har konsumtionen av djurkött varit så här stor. Detta medför stora påfrestningar på vår planet och dess resurser, för att inte tala om det lidande och död som djuren utsätts för.

Det går till exempel åt cirka 16 000 liter vatten för att få fram ett kilogram nötboskapskött vilket är åtta gånger mer än vad som behövs för att få samma vikt sojabönor. Dagens sojabönsodlingar går i stor utsträckning till att föda världens boskapsdjur. Om vi människor skulle äta sojabönorna istället för att gå omvägen via andra djur för att få i oss proteiner skulle åtgången på sojabönor minska med mellan 80 och 90 procent. Detta skulle innebära att den snabba skövlingen av Amazonas regnskog förmodligen skulle hejdas, eftersom den skogen nu skövlas för att ordna betesmark och odlingar till djuren som sedan slaktas.

Inte nog med att djurköttindustrin är en stor orsak till den oroväckande skövlingen av regnskog. Djuruppfödningen går även att sammankoppla med de utsläpp, av bland annat koldioxid, som bidrar till växthuseffekten. Vad gäller dessa är de större än hela transportsektorns.

I slutändan skadar köttkonsumtionen inte bara djuren utan också miljön på många vis. På en vegetarisk livshållning skulle vi kunna försörja alla världens människor och fler därtill, ingen människa skulle behöva svälta. En förutsättning är i så fall självfallet att vi också fördelar resurserna bättre än i dagsläget.

Bryr du dig om djuren och miljön? Det går inte längre att försvara djurköttet på tallriken. Gör världen en tjänst – bli vegetarian!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar