onsdag 27 januari 2010

Mänsklig kamp och inhumant beteende

Såg i söndags TV4-dokumentären ”Vår mörka historia” som bland annat handlar om Sveriges inblandning i slavhandel på 1700-talet och slaveriets betydelse för rasismens framväxt.

Det fanns under 1700-talet en medvetenhet i Sverige om att landet var inblandat i slaveriet, säger svenska forskare idag. Detta kan jämföras med de hemskheter som visas i medier regelbundet som till exempel våld mot etniska minoriteter, krig, djurplågeri och miljöförstöring. Vad jag vill poängtera är att det idag finns en medvetenhet i Sverige kring olika orättvisor som förekommer runt om i världen. Tvingar då inte denna medvetenhet oss till insikt om vår egen roll i sammanhanget samt ödmjukhet inför hur vi själva lever idag? Vi borde väl försöka med att se dagens förtryck i vitögat och försöka förändra det som har brister eller som helt enkelt är fel?

Det verkar som om i strävan efter makt förekommer det att vissa människor förtrycker dem som de kan förtrycka, som om makt ger rätt att förtrycka – medan det snarare är så att makten en person har inte på något vis ger denne frihet från ansvar eller rätt att förtrycka. Istället för att vara indirekt deltagare eller passiv åskådare kan du i ditt liv erkänna djurförtrycket – speciesismen, erkänna rasismen, erkänna barnens utsatta situation, erkänna ojämlikheten mellan kvinnor och män, erkänna miljöförstöringen och andra orättvisor i samhället. Om du erkänner dem som verkliga och påtagliga så kan du med det förstå dig på dem och göra något åt dem.

Vi kan inte ha en värld där människor förtrycker djur eller andra människor – det är ohållbart och orimligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar