söndag 15 juli 2012

Falafelställen i Lund och hummusproblemOm man rör sig ute på Lunds gator är det näst intill omöjligt att undgå att det finns många ställen med falafel. Det är kul eftersom det medför att vegetarianer och veganer ganska billigt kan få tag på något att äta även från restauranger. I Lund kostar en falafelrulle kostar omkring 20-30 kronor, en falafeltallrik vanligtvis omkring 50 kronor. En rulle går lätt att ta med sig på väg någonstans, till exempel till något grönområde, vilket även gör det smidigt.
Efter att ha frågat mig fram på flera falafelställen i Lund, verkar det som om det är vanligt att de till att börja med inte gör sin hummus själva likaså att den blandas ut med animalisk yoghurt eller annat som innehåller komjölk eller ägg.  Undrar vad livsmedelsverket skulle säga om de fick reda på detta? Att hummus blandas ut med animalier är väldigt otraditionellt. Traditionellt sett görs hummus av kikärtor, citronsaft, olivolja, vitlök, kryddor och eventuellt tahini, persilja och lite vatten. Alltså helt vegetabiliskt.

Att hummus blandas ut med animaliska ingredienser är inte alls bra och mycket förvånande. Det är inte bra därför att det innebär att det finns färre variationer av falafelrullar och falafelställen att välja på för dem som vill äta djurvänligt. 


Falafelrulle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar