söndag 15 juli 2012

Moussaka

Moussaka är en rätt från medelhavsområdet, särskilt i Grekland äts denna mycket goda och lyxiga rätt. Det går att göra oändligt många varianter av denna rätt och att veganisera den är enkelt! 


Detta behöver du för fylla en stor ugnsform:
1 stor aubergine
2 stora potatisar
olivolja
salt
vitpeppar
svartpeppar
timjan

Röd sås
1 gul lök
1 paprika
10 färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
ett paket krossade tomater
200-300 gram frusen sojafärs

Vit sås
ca 50 gram vegetabiliskt margarin
0,5-1 dl vetemjöl
3-5 dl havredryck el. likn.

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka de skalade och skivade potatisarna lätt. Häll sedan av vattnet.
Fräs gul lök, paprika, champinjoner och vitlök i en stekpanna med olivolja. Häll i de krossade tomaterna och sojafärsen i stekpannan. Krydda efterhand med salt, svart- och vitpeppar och till exempel timjan.
Gör en vit sås, genom att smälta margarinet och vispa sedan i mjölet. Häll i havredrycken och vispa tills det kokar upp, ta sedan bort kastrullen från plattan. Krydda med salt, svart- och vitpeppar efter behag.
Skiva auberginen. Varva den vita och röda såsen i ugnformen med potatis och aubergineskivor. Börja och avsluta med den vita såsen.
Grädda i ugn 20-30 minuter, sänk värmen när det börjat koka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar