tisdag 11 september 2012

Filmspecial: Tribe of Heart

The Witness, 2000
The Witness
Det har gått tolv år sedan Tribe of Heart år 2000 släppte sin första dokumentär The Witness. The Witness handlar om Eddie Lamas resa från vara rädd för andra djur till att förstå att de är tänkande kännande individer, något som medför att han blir engagerad i djurrättsfrågor, särskilt i pälsfrågan. Det är en mycket rörande film. Länk: http://www.witnessfilm.org/


Peaceable Kingdom, 2004
Peaceable Kingdom
2004 kom Tribe of Hearts andra film, Peaceable Kingdom, ut.
Peaceable Kingdom är en mildare film än den mycket våldsamma, uppskakande och realistiska dokumentären Earthlings som kom ut året därpå (från produktionsbolaget Nation Earth), men innehåller ändå betydande videoklipp från djur på uppfödningsanläggningar, män som slår på och efter djuren samt från slakterier. Musik med Moby finns med under några starka scener. Mycket intressant var liknelserna till slaveriets upphörande i Nordamerika som berättas i slutet. Peaceable Kingdom blev en favorit bland många personer i djurrättskretsar. Inte minst på grund av att filmskaparna närmar sig ämnet på ett öppet och ödmjukt vis samt skildrar djurens situation.

Peaceable Kingdom: The Journey Home
Peaceable Kingdom: The Journey Home, 2009
Nu under juni månad 2012 kom en omgjord version av den föregående filmen, kallad Peaceable Kingdom: The Journey Home, ut på DVD. Detta efter att visats och prisats på filmfestivaler runt om i Nordamerika sedan oktober 2009. Peaceable Kingdom: The Journey Home närmar sig, även denna, ämnet på ett öppet och ödmjukt vis och kan sägas vara än mer mild, även om den innehåller för åskådaren vissa ansträngande och realistiska klipp. Filmen visar personliga möten med kor, får, grisar samt delar av djurens situation i djurindustrin. I filmen får vi också bland annat möta traditionellt lärda lantbrukare som idag tar avstånd från djurindustrin och istället driver gårdar som fungerar som fristäder för djur.
DVD:n innehåller även rikligt med extramaterial som berättar om denna dokumentärs bakgrund. Även med ett föredrag av filmens producent – James LaVeck – om människorättsrörelsens början och Harriet Beecher Stowe som var aktivist och författare under 1800-talet. Med mer extramaterial som verkligen ger tittaren i stora drag en helhetsbild av hur filmskaparna tänker bakom produktionen.

Första gången jag såg denna film blev jag besviken, då jag jämförde den med Peaceable Kingdoms lite mer hårda inblick i djurindustrin. Jag tänkte inledningsvis att det behöver visas mer, för åskådaren, jobbiga klipp – inte minst för att det måste komma ut i media hur djuren i livsmedelsindustrin behandlas. Men, efter att ha sett filmen en andra gång blev jag djupt berörd av handlingen och historierna som lyfts fram. Även om den inte är lika jobbig att se som en del andra djurrättsfilmer, tror jag att det behövs fler ingångar i detta ämne, så det kan nå fler personer. Där har denna film sin givna plats.

Peaceable Kingdom – The Journey Home är intressant och sevärd. Det är definitivt en film att uppleva och bära med sig.

Se den!

Kortfakta:
”Peaceable Kingdom: The Journey Home”
Regissör: Jenny Stein
Producent: James LaVeck
Genre: Dokumentär
DVD-släpp: Juni 2012 
Textning: [Ingen svensk text] 
Längd: 78 minuter
Slogan: ”Open your eyes. Trust your heart. Take the journey.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar