onsdag 12 september 2012

Nonviolent Communication

Under Djurens Rätts rikskonferens i Stockholm 2012 var psykologen och djurrättsaktivisten Melanie Joy inbjuden att tala samt fanns tillgänglig under en frågestund. Under frågestunden kom en fråga upp om hur vi som är djurrättsaktivister kan bemöta dem som bemöter oss negativt, utan att i dessa möten falla in i negativt beteende. Negativt beteende gynnar varken rörelsen, samhället som stort, oss själva eller dem vi möter.

Melanie Joy tog i sitt svar på frågan upp Nonviolent Communication, som ett sätt att möta andra genom en mer empatisk kommunikation.

Nonviolent Communication (NVC) kallas också Compassionate Communication, Collaborative Communication eller Giraffspråk på svenska. NVC togs fram av psykologen Marshall Rosenberg under 1960-talet och har använts på många konfliktdrabbade platser såsom i Rwanda, Burundi, Serbien, Kroatien, Sri Lanka, Indonesien, Israel-Palestina och Nigeria i möten mellan människor.

NVC är inriktat på tre aspekter av kommunikation: inlevelse i sina egna känslor (definierad som en djup och medkännande medvetenhet om den egna inre upplevelsen), empati (definierat som att lyssna till en annan med djup medkänsla), och ärligt personligt uttryck (definierat som att uttrycka sig autentiskt i ett sätt som sannolikt kommer att inspirera medkänsla i andra).Ovan är ett klipp från Youtube i vilket Marshall Rosenberg berättar om Nonviolent Communication.
Mer info på Center for Nonviolent Communications hemsida: http://www.cnvc.org/

Som många djurrättsaktivister känner till skulle världen vara en mycket bättre plats om djurförtrycket upphörde och eftersom djurrätt och människorätt [med mera] är tätt sammanbundna finns det mycket som tyder på att alla – människor liksom andra djur – skulle kunna dra stora fördelar om människor kom förbi de rädslor och konflikter som gör att vi stannar kvar i negativa beteenden. Genom att få större förståelse för varandras grundläggande behov kan vi lära oss att dela med oss av det vi har och på så vis öka chanserna för en mer omtänksam och fredligare värld.

2 kommentarer:

  1. Vill tipsa om att Friare Liv just nu donerar 120 medlingböcker på svenska med Nonviolent Communication fokus här http://friareliv.se/donera_medlingsbok

    SvaraRadera
  2. Hej Kay! Vad intressant, tack för tipset!

    SvaraRadera