tisdag 18 februari 2014

Näringslära: Omega 3-fettsyra och vitamin B12

Vitamin B12, omega 6- och omega 3-fettsyror. Får du i dig rätt mängd och vet du vad du ska äta för att få i dig tillräckligt? Vill du också lära dig mer? Idag kollar vi lite närmare på näringslära.

Vitamin B12 är en livsviktig vitamin, brist är allvarligt och kan medföra mycket allvarliga skador och sjukdomar. Vitamintabletter med vitamin B12 är något veganer oftast behöver äta som tillskott till den vardagliga kosten. 

Omega 3-fettsyra och omega 6-fettsyra är också livsviktiga. De behövs men intaget av omega 6-fettsyran ska inte vara för hög i jämförelse med omega 3-fettsyran. Det är därför viktigt att få i sig omega 3-fettsyra, som bland annat finns i linfröolja, krossande linfrön, hampafrön och valnötter.

Dr Michael Greger - Rörelse för djurätt
Bild från föreläsningen angående omega 3- och omega 6-fettsyror.

I denna intressanta föreläsning uppmärksammar doktor Michael Greger problem för veganer och vegetarianer vad gäller omega 6- respektive omega 3-fetter och vitamin B12. Han visar också på lösningar. En lösning är krossade linfrön. Han menar att vi ska öka intaget av omega 3-fettsyra och minska omega 6-fettsyra.



Förutom omegafetterna och vitamin B12 tar dr Michael Greger också upp vitamin D, jod, järn, kalcium och selen. Jordarna i Nordeuropa sägs vara selenfattiga därför menar han att nordeuropeiska vegetarianer och veganer, däribland svenska, bör äta paranötter varje månad. Jag har själv hört talas om detta sedan tidigare och läst att hirs också ska vara bra ur selensynvinkel. Läs mer om selen här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar