lördag 31 januari 2015

Moussaka i Fria Tidningen

Moussaka är en god och lyxig rätt från medelhavsområdet. Det går att göra oändligt många varianter av denna rätt och att veganisera den är enkelt! I fredags var jag med i Fria Tidningen med detta recept som fyller en stor ugnsform. Receptet är  glutenfritt.

Ingredienser:
1 stor aubergine
2 stora potatisar av fast sort
olivolja
salt
vitpeppar
svartpeppar
timjan

Röd sås
1 gul lök
1 paprika
10 färska champinjoner
2 vitlöksklyftor
ett paket krossade tomater
200-300 g frusen sojafärs

Vit sås
1½ msk majsstärkelse
4 dl sojadryck eller liknande


Sätt ugnen på 225°C.
Skala och skiva potatisarna och koka dem tills de nästan är färdiga. Häll sedan av vattnet och låt stå.

Skiva auberginen i halvcentimeter tjocka skivor och stek dem mjuka och ta bort från stekpannan. Fräs gul lök, paprika, champinjoner och vitlök i olivolja. Låt steka tills allt är mjukt. Häll i de krossade tomaterna och sojafärsen. Krydda med salt, svart- och vitpeppar och t.ex. timjan.

Gör en vit sås genom att vispa ner majsstärkelsen i den kalla sojadrycken. Koka upp under vispning och låt sjuda några minuter. Krydda med salt, svart- och vitpeppar efter behag. Varva den vita och röda såsen i ugnformen med potatis och aubergineskivor. Börja och avsluta med den vita såsen.

Grädda i ugn 20-30 minuter, sänk värmen när det börjat koka.


Vegansk moussaka - Rörelse för djurrätt
Vegansk moussaka.

Vegansk moussaka - Rörelse för djurrätt
Vegansk moussaka med broccoli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar