torsdag 23 april 2015

Tre viktiga dokumentärer om späckhuggare


Späckhuggare - Rörelse för djurrätt


En del späckhuggare tvingas in i fångenskap bara för att underhålla människor. Detta är minst sagt tvivelaktigt. Lär dig mer om deras situation genom att se dessa filmer, en känd och två lite mindre kända, som skildrar tre späckhuggares liv.

Lolita: Slave to Entertainment (2003)

58 minuter. Betyg på Imdb: 8,1/10.
Handlar om späckhuggaren Lolita vars öde skildras av filmskaparen Tim Gorski. Lolita fångades under dramatiska omständigheter tillsammans med medlemmar från hennes familj. Hon fördes till Miami Seaquarium år 1970 där hon varit i över 40 år nu. Lolita: Slave to Entertainment kom ut 2003. Officiell hemsida här.


Lolita: Slave to Entertainment Trailer 
Blackfish (2013)

83 minuter. Betyg på Imdb: 8,1/10.
Det är fokus på späckhuggaren Tilikum i denna kända och spännande dokumentär. Tilikum lever i en bassäng på SeaWorld i Orlando i USA. SeaWorld och Tilikum nämndes i media flera gånger innan Blackfish kom ut då tre människor dödats av denna frihetsberövade späckhuggare. Dokumentären är regisserad av Gabriela Cowperthwaite. Officiell hemsida här.


Blackfish Trailer
Keiko: the Untold Story of the Star of Free Willy (2013)

74 minuter. Betyg på Imdb: 8,2/10.
I denna dokumentär får vi följa med i berättelsen om späckhuggaren Keiko som faktiskt har ett glädjande slut. Keiko levde länge i fångenskap i New Mexico men kom senare att släppas fri och lever fortfarande i frihet. Keiko medverkade med central roll i filmen Free Willy. Dokumentären är regisserad av Theresa Demarest. Officiell hemsida här.


Keiko: the Untold Story of the Star of Free Willy Trailer


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar