torsdag 18 juni 2015

Kalla fakta om brister i det svenska djurskyddet

Slakthus - Rörelse för djurrätt
Ett slakthus utomlands i svart-vitt.

Ikväll visade TV4:s Kalla fakta ett granskande reportage kallat Lagen och lidandet, som handlar om det svenska djurskyddet och hur sällan anmälningar från djurskyddsinspektörerna leder till fällande dom mot de så kallade "djurägarna".

Riksåklagare Anders Perklev intervjuas av reporter Nicke Nordmark, som frågar varför så få fall leder till domstol. Svaret från riksåklagaren är inte mycket att hänga i granen men jag tycker åtminstone att det är bra av Kalla fakta att framföra frågan till riksåklagaren. Från Svenska veterinärförbundet säger Johan Beck-Friis sig vara besviken över att så få fall leder till åtal. Jag förstår honom för det som reportaget visar är inte okej, det håller säkert väldigt många svenskar med om.

Anmälningar läggs ofta ner innan de ens når domstol. Detta trots att djurtransportörerna kör sjuka och skadade djur till slakterier i strid mot djurskyddslagen. Inte sällan förs dräktiga kor till slakterier, något som inte heller är tillåtet.

Jag har efter att sett tidigare nyheter och reportage förstått att djurskyddsinspektörer, som är de som befinner sig på plats och ska kontrollera att saker går till enligt lagen, inte har det så lätt i sitt arbete. De händer att de utsätts för hot och hot om våld under sina inspektioner. Jag tror att dessa inspektörers roll behöver stärkas och deras insats uppvärderas.

Enligt min syn är slakterier avskyvärda inrättningar. De innebär djurplågeri i hög grad och att djurens liv tas mot deras vilja. Vem skulle egentligen vilja byta sits med en kyckling eller kossa på väg till och på ett slakteri? Att sätta sig in i en annans situation ger andra perspektiv. Var så säker på att djuren behandlas illa och om du vore det djuret så skulle du behandlas illa. Eller vad tror du själv?
Och vad betyder egentligen en svenska flagga eller annan märkning på förpackningen när "du" blivit dödad?

Du kan se avsnittet på TV4 Play här och läsa mer på TV4:s hemsida här. Här hittar du ett kortare klipp med bland annat ansvarig minister.

Läs gärna mer i rapporten Världens bästa djurskydd från Djurens Rätt. Du hittar den på länken här.

Ett boktips för den som vill sätta sig in i detta ämne mer även om denna bok berör amerikanska förhållanden. Boken av Gail A. Eisnitz heter Slaughterhouse: The Shocking Story of Greed, Neglect, and Inhumane Treatment Inside the U.S. Meat Industry hittar du på Amazon.com här eller för 159 kr på Adlibris här, på Bokus här och som E-bok på Bokus här.


Tack för att du läste. Väl mött för en fredligare värld utan våld mot djur och människor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar