fredag 27 november 2015

Lundrelaterat, Vegovision & Oatly vs LRF Mjölk!

Det händer grejer här i Lund dessa dagar.  Polisanmälan på grund av djurplågeri av en ål, manifestation för pälsdjuren och ett veganskt julbord. Det händer saker på andra platser också! Däribland ett späckat Vegovison i Göteborg och så har domen i målet mellan Oatly och LRF Mjölk kommit.

Lundrelaterat
Det har inte gått många dagar sedan Djurens Rätt Lunds ordförande polisanmälde hädelser på Malmö Nation vilka involverade dumheter med en ål som utsattes för stress, lidande och, vad jag har förstått, död. Läs mer om detta på Skånes Fria Tidnings hemsida!

En annan händelse utav mer positiv karaktär äger rum imorgon lördag i Lund. Då arrangerar Djurens Rätt och Djurens Rätt Lund en, i mina ögon, rätt stor manifestation på det vackra Clemenstorget, som ligger precis vid järnvägscentralen i Lund. Manifestationen är för pälsdjuren och mot pälsindustrin. Förutom talare från Djurens Rätt kommer representanter från bland annat Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet delta. Även en representant från Fur Free Alliance. På Facebook är det över 400 som tackat ja till att delta i manifestationen. Kolla här så får du se. Det är himla kul att det arrangeras här i Lund, tycker jag. Jag bor faktiskt rätt nära Clemenstorget också, så extra pluspoäng från min sida ;)

På fredag om en vecka är det dags för julbord arrangerat av Djurens Rätt Lund och Govindas. Dit ska jag. Jag tror tyvärr att alla biljetter redan är sålda till detta härliga evenemang. Men kolla på Djurens Rätt Lunds Facebooksida och hemsida för att vara på den säkra sidan om du känner dig sugen på att äta gott i trevligt sällskap om en vecka vill säga!

Vegovision i Göteborg
Om vi förflyttar oss lite längre norrut - till Göteborg - så händer det grejer där med. Vegovision äger rum där 5-6 december, närmare bestämt i Folkets hus på Olof Palmes plats 3. I år kommer bland annat simmaren Lars Frölander dit, likaså Gene Baur från Farm Sanctuary i USA. Tobias Leenaert från belgiska EVA (Ethical Vegetarian Alternative) kommer också dit. Filmen Cowspiracy: The Sustainability Secret kommer att visas som avslutning på denna vegomässa. Personligen är jag imponerad av de internationella gäster och intressanta namn som arrangörerna i Sveriges andra största stad bokat in. Det hade varit kul att vara där men jag tror inte att jag åker dit denna gång. Om du är vill veta mer kolla in deras hemsida.

Oatly vs LRF Mjölk avgjort
På sistone har det hänt saker på nationell nivå också... Ja, som många av er säkert känner till vid detta lag förlorade Oatly i Marknadsdomstolen. LRF Mjölks resonemang och anmälan gick vinnande ur målet. Läs mer på denna länk och hos Pinto magasin.
Det är naturligtvis tråkigt att "Den naturliga sportdryckens" försvarare skulle vinna denna batalj och "Wow no cow"-dryckens förlora. Som tur är lyfts komjölkens vara eller inte vara, genom detta. Mycket kring komjölkens produktionssätt och hur illa kor och kalvar blir behandlade inom lantbruket i Sverige kommer på tapeten. Det är bra. 

Vi får inte glömma hur det ser ut i landet i vår tid, med nyfödda kalvar som tas från sina mödrar och sätts i ensamboxar. För det är på så vis mjölken som kossorna producerar räcker ända till butiken. Men egentligen är det kalvarna som skulle haft mjölken. Det är tänkvärt.

På återseende. Ha det bra!

Kalv i ensambox - Rörelse för djurrätt
En av många kalvar i ensambox i Sverige sommaren 2015.
Foto: Djurrättsalliansen.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar