fredag 18 december 2015

Stefan Löfven i rätt riktning vad gäller djurkött

Kött - eller djurkött som jag hellre kallar det - är på tapeten i nyheter och debattforum igen. Men denna gång är det inte på grund av filmer från hemska djurtransporter eller från uppfödningsanläggningar som fått människor att tänka till och diskutera.

Denna gång är det självaste statsministern, allas vår Stefan Löfven, som uttalat sig om sin egen djurköttkonsumtion. I en intervju med Aftonbladet säger Löfven:

"Jag har också minskat mitt köttätande, jag tycker det är viktigt att bidra i detta"
Stefan Löfven

Stefan Löfven - Rörelse för djurrätt
Stefan Löfven, socialdemokratisk statsminister.

Tyvärr beror hans inställning inte främst på djuretiska skäl. Det är istället på grund av klimatskäl han valt att dra ner på sin djurköttkonsumtion. Läs mer i artikeln Löfven minskar sitt köttätande – för klimatets skull på Aftonbladets hemsida. I replik till Löfvens uttalande skriver Köttfri måndags Jonas Paulsson ett debattinlägg i Expressen: Dags att införa skatt på kött, Stefan Löfven.

Löfven följer i en av sina föregångares fotspår, Göran Persson. Socialdemokraten och dåvarande statsministern Persson fick många i landet att lyfta på sina ögonbryn i förvåning när han uttalade sig i media om att han dragit ner på sin konsumtion av just djurkött. Detta berodde på djuretiska skäl då hans funderingar sattes igång av boken Veganerna - en bok om dom som stör av Magnus Linton. I bokens inledande del får vi följa ett djur på väg till slakt. Ingen trevlig läsning men däremot väldigt viktig. Läs mer i Aftonbladets artikel Persson omvänd efter veganboken från år 2001 och hitta boken här.

Även om Göran inte blev vegetarian fullt ut och Stefan inte främst tänker på djuren som argument för sin kostomläggning tycker jag det är glädjande att medelålders män då och då vågar gå emot strömmen och dra ner på sin djurkonsumtion. Det har Al Gore och Bill Clinton också gjort. Moderna val av män i maktpositioner.

Bäst av allt är att Du kan göra det samma! Även om du kanske tycker att steget till att bli vegan är lite för stort så kan du i alla fall laga vegomat oftare och äta djurprodukter mindre ofta.

Allt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar