fredag 25 mars 2016

Fåglar, ägg och fjädrar

Kring dessa påskdagar har avslöjade kring äggindustrin resulterat i rubriker i några av Sveriges största tidningar. Äggindustrin är en grym företeelse, och detta kommer jag kolla närmare på idag. Jag kommer också ta upp några positiva nyheter relaterat till fågelfjädrar så fortsätt att läsa.

Omkring sju och en halv miljon hönor lever idag i den svenska äggindustrin. När hönorna och tupparna är små kallas de kycklingar. Eftersom det enbart är hönorna som lägger ägg så sorteras tupparna bort när de är små. Antingen mals tupparna ner eller gasas ihjäl eller så får de självdö.

Hönornas liv i burar eller som så kallat frigående är inte roligt. Tänk dig själv hur ett liv i en liten bur tillsammans med flera andra hönor skulle se ut. När de är frigående vistas de i stora lokaler med tusentals andra hönor tätt inpå varandra, utan möjlighet att uttrycka sitt naturliga beteende.

Djurrättsalliansen har dokumenterat hur det ser ut i den svenska äggindustrin. De har bland annat producerat två korta filmer vardera mindre än två minuter. Du kan se dem här under. Och på denna länk hittar du Djurrättsalliansens foton från äggindustrin.

Från fågel till äggmaskinKan du föreställa dig att vara skadad och lämnats för att långsamt plågas till döds?Hönsen och tupparna behandlas mycket dåligt i äggindustrin och detta är minst sagt inte okej. Varför? Jo på grund av efterfrågan på ägg. Så detta är något du som konsument kan påverka genom att att inte köpa ägg.

Vill du få en inblick i hur kycklingar behandlas kan du kolla denna video från Animal Equality.


Animal Equality investigation in chicken hatcheriesFör att avluta med något positivt kan jag berätta att omkring tio svenska kommuner beslutat att pynta utan fågelfjädrar denna påsk. Ofta kommer fjädrarna från den amerikanska kalkonindustrin. De fjäderfria kommunerna är Enköping, Gnosjö, Helsingborg, Luleå, Lund, Motala, Sollentuna, Västerås, Växjö och Örnsköldsvik. Läs mer om de fjäderfria firandet här.

Med detta önskar jag dig en glad påsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar