fredag 20 maj 2016

Martin Smedjeback: Civil olydnad för djuren

Då och då, om än inte så ofta, uppmärksammas civil olydnads-aktioner i svensk massmedia. Ibland handlar det om aktioner med djurens bästa som mål, ibland är det för miljön eller för fred. Dock ska det enligt mig inte förväxlas med utsläpp av minkar och liknande aktioner. Men hur som helst, aktionsgruppen Tomma burar utförde förra året flera aktioner i ickevåldslig civil olydnads-tradition. Och det är detta som du kan höra och läsa mer om i detta inlägg.

I detta inlägg hittar du en presentation med Martin Smedjeback, där han berättar om Tomma burars civil olydnads-aktioner förra året. Under dessa aktioner blev grisar, hönor och en fisk fritagna från djurindustrin. En av aktionsgruppens medlemmar (Martin Smedjeback) blev som ett resultat dömd till fängelse i en månad. Läs mer i hans debattartikel om grisarna Selma och Louise länken.


Civil olydnad för djuren


Aktioner som dessa väcker ofta reaktioner och tankar.

Vad tycker du om öppna djurfritagningar? Skulle du vara beredd att sitta i fängelse för att ickemänniskor ska få leva? Var går gränsen för dig för vad du skulle göra för andra?


Avslutningsvis vill jag påstå att ickevåldslig civil olydnad är viktig för ett lands demokratiska utveckling och det finns de som till och med liknar det vid en mänsklig skyldighet. Vad tycker du?

Det var allt för denna gång. Ha det bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar