onsdag 29 mars 2017

Djurplågeri eller ej?

Många aktiva inom djurrättsrörelsen i Sverige och runt om i världen som intresserar sig för djurs välmående och rättigheter har troligen sett många och väldigt obehagliga bilder på djur som behandlas illa. Det vill säga bilder på djur som plågas.

Men vad är egentligen djurplågeri? Eller tydligare sagt; vad räknas i nuläget som djurplågeri och av vem?

För många djurrättsaktivister - som jag uppfattar det - verkar ha lättare för att identifiera sig med djur som far illa och känna medkänsla med dem. För oss djurrättsaktivister är ju många företeelser som i nuläget är lagliga utan tvekan djurplågeri.

Människor som jobbar inom djurindustrierna verkar inte se djurens situation på samma sätt, detta antar jag eftersom jag då har svårt att se att dessa personer skulle agera som de gör genom att fortsätta utsätta djurindividerna för vad de utsätts för inom exempelvis livsmedelsindustrin, pälsdjursindustrin, djurförsök och så vidare.

vad är egentligen djurplågeri? 

Ja, som du säkert förstår beror svaret på vem man frågar. 

Per-Anders Svärds "Problem Animals"
Men denna fråga kan vi koppla ihop med den svenska djurskyddslagstiftningen, vilket är något djurrättsförespråkaren och tidigare förbundsordföranden i Djurens Rätt Per-Anders Svärd intresserat sig för i sin avhandling med den långa titeln Problem Animals: A Critical Genealogy of Animal Cruelty and Animal Welfare in Swedish Politics 1844–1944.

Avhandlingen finns på engelska för nedladdning på denna länk. Per-Anders har också skrivit om avhandlingen både på svenska och engelska på sin personliga djurrättsblogg som du hittar här.

Han blev också intervjuad i Veganprat i november 2015. Klicka slutligen här för en 19 minuters föreläsning han höll i oktober 2016. Denna föreläsning har visats i SVT och kan ses till och med den 31:a mars 2018 på länken som går till UR:s webbsida. Med dessa länkar har du möjlighet att fördjupa dig i ämnet djurplågeri och djurskyddslagstiftning.

Vattendroppe - Rörelse för djurrätt
Droppe efter droppe.
Avslutningsvis, det är inte lätt att se hemska bilder på djur som behandlas illa. Ibland kan det också kännas olidligt att bara tänka på vad miljontals djur utsätts för varje dag. För så är det. Men till dig som läser detta vill jag säga ge inte upp även om det är tungt för det är värt att kämpa för en bättre värld!
💓💗💓

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar