lördag 4 mars 2017

Fyra dokumentärer om Sea Shepherds viktiga arbete

Sea Shepherd flagga - Rörelse för djurrätt

Idag tipsar jag om fyra dokumentärer som handlar om Sea Shepherd Conservation Society och denna organisations nödvändiga arbete.

Förra veckan visades pratshowen Skavlan i SVT. Bland gästerna fanns bland annat en av Sea Shepherds kaptener närmare bestämt Peter Hammarstedt!

Peter Hammarstedt berättade om när han och den övriga besättningen på Sea Shepherds fartyg Bob Barker jagade det ökända tjuvfiskefartyget Thunder i 110 dagar långt ut till havs. Berättelsen han delade med sig av var dramatisk och återfinns i nyutgivna boken Jakten på Thunder: en dokumentär thriller om världshavens piratfiskare och en kompromisslös svensk kapten.

Sea Shepherd har vi kunnat följa i tv-serien Whale Wars som går på Animal Planet. Men vad du kanske inte känner till är att det finns flera dokumentärfilmer om Sea Shepherd och fyra av dem tipsar jag om idag!

Confessions of an Eco-Terrorist (2010)
90 minuter. Betyg på Imdb: 7,7/10
Denna dokumentär är regisserad av Peter Brown, som också ses i filmen tillsammans med Sea Shepherds frontperson Paul Watson. Filmen blandar allvar med humor. En liten varning för inledande otäcka scener i trailern som du kan kolla på här under. 

Confessions of an Eco-Terrorist Trailer

At the Edge of the World (2008)
90 minuter. Betyg på Imdb: 7,2/10
Detta var den första film jag såg som handlar om Sea Shepherd och deras arbete. Även om den innehåller en del action så tänker jag att de som arbetar på Sea Shepherds skepp måste ha stort tålamod när de färdas långa sträckor på havet. Filmen visar upp vacker miljö som isbergen de passerar och även delar av det djurliv som organisationen arbetar för att skydda.


At the Edge of the World Trailer

Pirate for the Sea (2008)
99 minuter. Betyg på Imdb: 8,0/10
I denna dokumentär, som är gjord av Ronald Colby, är det fokus på Paul Watson som var med och grundade organisationen. I sitt arbete med att skydda djur från bland annat tjuvjakt sticker han ut hakan och utsätter sig därmed för risker. Filmen visar upp Paul Watsons engagemang och innehåller personliga intervjuer både med honom och med andra personer i miljörörelsen vilket ger en intressant bild av honom och av Sea Shepherd.


Pirate for the Sea Trailer

Eco-Pirate: The Story of Paul Watson (2011)
110 minuter. Betyg på Imdb: 7,9/10
Det fjärde och avslutande filmtipset är ett porträtt av Paul Watson och hans engagemang. Denna prisbelönade dokumentär kommer från Kanada och är regisserad och producerad av Trish Dolman. Vi får en tillbakablick på valjakt och på Paul Watsons engagemang för att rädda dessa intelligenta havslevande varelser. Vi får också följa aktivisterna till havs under senare år.


Eco-Pirate: The Story of Paul Watson Trailer

Att Sea Shepherds engagerade aktivister gör ett viktigt arbete tror jag vi är många som tycker. Än fler skulle säkert hålla med om detta efter att ha sett dessa fyra filmer.

Tack för att du besöker Rörelse för djurrätt! Ta väl hand om dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar