Om/About

--- In English further down---

Varmt välkommen till Rörelse för djurrätt! Här bloggas det om sådant som är relaterat till djurrättsfrågor på olika sätt. Om och för de ickemänskliga djurens rättigheter. Här handlar det också om veganism med mera.


Rörelse för djurrätt - hästar


Om Rörelse för djurrätt
Rörelse för djurrätt är bland annat tänkt vara en blogg som har resurser för djurvänner, djurrättsaktiva och nyfikna. Likaså vara en djurrättskanal vid sidan av andra sidor och bloggar. Du kan hitta många djurrättsliga dokumentärer här. Det finns till och med en filmsammanställning med över 50 filmtitlar som du hittar i menyn under Djurrättsfilmer/Animal Rights Movies. Veganism handlar det också om och du hittar ett receptregister med flera veganska recept, också det i menyn! Såklart finns det en boksektion under Djurrättsböcker/Animal Rights Books! På länken hittas en länksamling på svenska med smått och gott djurrättsrelaterat.

Förutom att komma hit får du gärna följa Rörelse för djurrätts Facebooksida och även på Instagram! Klicka på länkarna för att komma dit 😃 Om du vill komma i kontakt kan du göra det genom att kommentera här under eller mejla på rorelsefordjurratt[at]gmail.com.

Under 2016 startade och avslutade jag bloggen Animal Rights Around The Corner, vilken enbart är på engelska. Men det finns några intressanta inlägg på den bloggen också. Så kolla in den om du vill! Som du förmodligen märkt 😉 blandas det inlägg på svenska och engelska här på Rörelse för djurrätt. Genom att klicka på In English i menyn kommer alla inlägg på engelska upp. Så tipsa gärna djurrättsintresserade som är engelsktalande om detta, tack!

I sidospalten till höger finns det bland annat applikationer som uppdateras med det senaste från de bloggar som lagts in där. Om du kollar i webbversion ser du dem. Men du kan också gå till Animal Rights Blogs om du vill se ett sådana uppdateringar i något större format.

Det var lite kort om Rörelse för djurrätt och annat relaterat till denna. Klicka dig runt för att upptäcka mer!
Här under kan du läsa mer om mig och mitt engagemang.


Mitt tidiga engagemang
Jag startade denna djurrättsblogg i januari 2010 som en del av mitt djurrättsengagemang som mer officiellt startade omkring år 1998/1999 genom att jag blev medlem i dåvarande Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök, som idag är Förbundet Djurens Rätt. Men jag blev inte bara medlem utan startade också upp en ungdomsgrupp i Nybro, staden jag mestadels är uppvuxen i och som inte ligger så långt ifrån den lite mer kända staden Kalmar. 
Jag höll liv i ungdomsgruppen i några år, jag tror jag avsade mig ansvaret 2003 och den lades därmed ner. Men vi hade i perioder varit några stycken som var aktiva i gruppen däribland genom att dela ut flygblad runt om i staden och hålla bokbord på Stortorget i Nybro. Jag minns att tre av oss var med i Radio Nybro där vi blev intervjuade och fick välja några några låtar som kom ut i etern. 😁 Vi (jag och Emma) blev också intervjuade av två frilansjournalister för en artikel som publicerades. Det var också en del insändarskrivande samt möten som arrangerades.


Flytt till Lund
I september 2007 flyttade jag till Lund. Inte långt senare var jag på biografen Kino (Folkets Bio) i Lund där Djurrättsalliansen hade samarbete under Skåne Social Forum och visade tre filmer de själva valt ut. Jag såg Earthlings där, något som påverkade mig mycket. Mitt engagemang fick en nytändning och passande nog hade djurrättsaktiva i Lund kort därefter ett uppstartsmöte på Smålands Nation. Jag gick dit och var med i ungefär två år. Mot slutet av min aktiva tid i Djurrättsalliansen valdes jag in i Djurens Rätt Lunds styrelse 2009. Jag valde av olika anledningar att fokusera mitt engagemang till Djurens Rätt (bland annat eftersom det kändes mer rätt för mig). Jag var inledningsvis sekreterare i Lunds styrelse. Första året som jag var med arrangerade vi en filmvisning på Kino. Det var The Witness (en film om pälsdjursindustrin och en mans uppvaknande till att bry sig om djur) jag presenterade tillsammans med Zofia.


Styrelsearbete
Jag hade under tiden i Djurens Rätt Lunds styrelse olika uppgifter som sekreterare, kassör, vice ordförande & kassör (båda samtidigt) och jag var vice ordförande under några år. Jag var under denna tid drivande i lokalföreningen och arrangerade många evenemang som möten, filmvisningar, föreläsningar och annat. Bland annat arrangerade jag en föreläsning med Lisa Gålmark, en person vars skrivande och bok Djurrätt inspirerat mig mycket till att bli engagerad i djurrättsfrågor.
Jag minns också att jag tillsammans med bland annat Camilla från Helsingborg var med och arrangerade en regionträff för södra Sverige som hölls i Malmö. Jag hade också förmånen att delta på en ordförandekonferens i Göteborg som bland annat samma Camilla och Susanne organiserade för Djurens Rätt.


Förbundsstyrelseuppdrag
Jag blev invald i Djurens Rätts förbundsstyrelse och satt med där mellan riksstämman i juni 2011 och rikskonferensen i maj 2012. Innan det hade jag varit med i en av flera grupper inom Djurens Rätt som skulle ta fram förslag till ny verksamhetsinriktning inför en riksstämma.


Styrelsesorti
Under sista året i Lunds styrelse (2013-2014) var jag ordförande, men på grund av personliga skäl däribland att min pappa gick bort var jag inte med det året lika mycket som tidigare. Men som tur var hade vi många medlemmar i styrelsen då - det var till och med en 1:e och en 2:e vice ordförande, Carina och Erik. Dessa fick ta över under tiden jag var borta och det är jag tacksam för eftersom jag då kunde jag slappna av och även efter hand släppa mitt uppdrag i föreningen. Jag valde att inte fortsätta i styrelsen och Anna blev ny ordförande. Innan mig var det Jens som var ordförande under flera år.

Nu blev det en rätt lång text om mig, min djurrättsliga bakgrund och denna blogg. Förhoppningsvis tyckte du det var intressant! 😃 Tack för att du besöker Rörelse för djurrätt, det uppskattas!


Wolf and quote - Rörelse för djurrätt

Short Summary In English


Welcome to Rörelse för djurrätt! This is a blog supporting the idea of animal rights. It's also about veganism. It's written in Swedish and English. 

By clicking "In English" in the menu you will find all posts that are in English. There is also a translation function to the right in the desktop version that translates everything to the language of your choice. You can find many film titles on this blog mainly animal rights and veganism documentaries. In the menu you can find a collection of films (Djurrättsfilmer/Animal Rights Movies) vegan recipes in Swedish (Veganrecept) and a book section (Djurrättsböcker/Animal Rights Books).

Find a page with a list of links (in English) of other animal rights blogs by clicking the link.


Contact
If you want to get in touch you can send an e-mail to rorelsefordjurratt[at]gmail.com or comment below.


Background
In 1998/1999 I became a member of the organisation, now known as, Animal Rights Sweden (Djurens Rätt). I became an active member by forming a youth group in my hometown, I kept the youth group active for about 4 years. In 2007 I moved to Lund even more to the south in Sweden. Short after that I became animal rights active again. I've been in one local board in Djurens Rätt and a national board. I was a member of the local board in Lund from 2009 to 2013/2014 and a member of the national board (Djurens Rätts förbundsstyrelse) from June 2011 to May 2012.

That was a very short background.


Thanks for following!
Thank you for following Rörelse för djurrätt (in English: "Movement for animal rights")
There is also a Facebook page and an Instagram account that you can follow. Click the links to get there! 😃

If you are interested you can check out another blog that I created in 2016 and kept active until December of 2016. It's called Animal Rights Around The Corner. There are some interesting stuff there as well. There is also a blog called Animal Rights Blogs that I created during the last days of 2014. It is like a blogroll that shows you the last updated blog posts from the blogs I've added to the blogroll.

Thanks for visiting Rörelse för djurrätt. I appreciate it!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar